Wat is osteopathie?

 

Osteopathie is gericht op onderzoek en behandeling van het volledige lichaam. Bij mijn behandeling wordt uitgegaan van het zelfherstellend vermogen van de mens (holistische behandelwijze).

Drie onderlinge systemen

Bij het zelfherstellend vermogen zijn drie systemen heel belangrijk:

1. Het bewegingsapparaat.
Dit zijn de botten, gewrichten, spieren en spiergroepen, die het menselijk bewegen mogelijk maken.

2. Het visceraal systeem.
Dit is het systeem dat alle organen en de bijbehorende bindweefselvliezen (waarin de bijbehorende bloedvaten en zenuwen lopen) omvat.

3. Het craniosacraal systeem.
Dit is het systeem dat de schedelbeenderen, hersenvliezen en het ruggenmergvlies omvat.

Bewegingsverlies

Deze drie systemen werken nauw met elkaar samen en kunnen elkaar versterken of verzwakken. Als er in één van deze systemen bewegingsverlies (belemmering in optimaal functioneren) is ontstaan, zal dit ook het functioneren van de weefsels in de regio beïnvloeden. Na verloop van tijd zal dit een lichamelijk ongemak veroorzaken.

Door de onderlinge samenhang van bovengenoemde systemen kan het zijn dat de oorzaak van de klacht zich niet bevindt op de locatie van de klacht. Belangrijk is dat de oorzaak van de klacht gevonden en behandeld wordt. Dit is ook de reden dat het hele lichaam meegenomen wordt in de behandeling.

Ter vergelijking: als je op een lichtknopje drukt, gaat elders een lamp branden. Om de lamp te doen branden moeten zowel de lamp als de schakelaar, maar ook de verbinding goed werken. Als de lamp niet aangaat,  dan is het belangrijk om alle delen langs te lopen. Ik controleer dus niet alleen de lamp, maar ook de bedrading, de schakelaar of nog een stapje verder, de meterkast.

Voor meer vragen of het maken van een afspraak in Zwolle of Eibergen: 06-19221382